Kuljetuspalvelut ovat tärkeä osa toimivaa infrastruktuuria

minusta
Kuljetusala ja sen palvelut

Käytämme kuljetuspalveluja lähes joka päivä. Oli kyse sitten muutosta, tavaroiden tilauksesta tai bussimatkasta. Tässä blogissa keskitytään kuljetuspalveluiden tuottamiseen ja ostamiseen. Pureudutaan siihen mitä eri kuljetusalan palveluita on olemassa, kuinka niitä tuotetaan ja mitä kuljetusalan yrittäminen vaatii sekä millainen ala on. Annetaan vinkkejä myös kuljetusalan palveluiden ostamiseen, sillä on asioita joista kannattaa olla tietoinen, jotta palvelun hankinta menee mahdollisimman sujuvasti. Esimerkiksi muuttopalveluiden sisältöjen välillä on eroja, joista on hyvä tietää ja pari asiaa, joita muistaa kun pyytää tarjousta omalle muutolleen. Tai jos ostaa pikakuljetuspalveluita, olisi hyvä tietää eroja niiden nopeuksissa ja hinnoissa. Käymme myös läpi mitä erilaisia ammattinimikkeitä tämän alta löytyy ja kuinka näihin voi kouluttautua.

Haku
Kategoriat

Kuljetuspalvelut ovat tärkeä osa toimivaa infrastruktuuria

21 October 2021
 Kategoriat: , Blog


Kuljetusala on välttämätön viennille ja tuonnille, kaupalle, teollisuudelle ja peruspalveluiden toimivuudelle, eli toisin sanoen, koko nykyisen yhteiskuntamme palveluiden toimivuudelle. Yhteiskuntamme ei pyörisi ilman erilaisia kuljetus- ja logistiikka palveluita kovin kauan. Tavaran kuljetuksilla varmistetaan, että kauppojen hyllyiltä löytyy elintarvikkeita ja muita tuotteita, teollisuuden raaka-aineiden saatavuus ja valmiiden tuotteiden kuljetus eteenpäin. Myös energiahuolto, jätehuolto, vesihuolto ja lääkkeiden sekä polttoaineen saanti ovat riippuvaisia kuljetuspalveluiden toimivuudesta. Hyödykkeitä kuljetetaan maitse, meritse, ilmassa ja raiteilla. Ilman maanteillä tapahtuvaa kuljetusta ei kuitenkaan voitaisi muitakaan kuljetusmuotoja käyttää, sillä ne ovat aina riippuvaisia logistisesta ketjusta, johon kuuluu tiekuljetus.

Kuljetuspalvelut kattavat monipuolisesti tavara- ja henkilökuljetuksen

Tavaroita ja muita hyödykkeitä kuljetetaan monenlaisilla ajoneuvoilla. Erilaisia kuljetuksessa käytettäviä ajoneuvoja, ovat henkilöautot, pakettiautot, kuorma-autot, rekat, säiliöautot, pyörät, skootterit ja moottoripyörät. Myös henkilökuljetus on osa kuljetuspalveluita, joka tiellä tapahtuvista kuljetuksista puhuessa tarkoittaa matkustamista bussilla tai taksilla. Linja-auton käyttö on usein ympäristöystävällisempää ja taloudellisesti kannattavampaa verrattuna esimerkiksi yksityisautoiluun, jos asuu paikassa, jossa on toimiva julkisen liikenteen verkosto.

Kuljetus- ja logistiikka-alalla työskentelee erilaisia osaajia

Kuljetus- ja logistiikkapalveluihin kuuluu myös olennaisena osana terminaalityö, kuljetuskaluston ja erilaisten työkoneiden huoltotyöt sekä toimistotyöt. Toimistossa suunnitellaan kuljetukset ja hoidetaan erilaiset alalla tarvittavat muut palvelut, kuten myynti, markkinointi, laskutus ja dokumentointi. Kuljetusten tehokkaan toiminnan takaamiseksi, suunnitellaan kuljetusreitit tarkasti etukäteen, ettei tule lisäkilometrejä, jotka kuluttavat sekä aikaa että polttoainetta. Myynti ja markkinointi vastaavat asiakkaiden hankkimisesta ja asiakaspalvelu auttaa asiakkaita mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä muissa kysymyksissä. Toimistossa tarvitaankin monen eri alan osaajia, että kuljetukset voidaan hoitaa tehokkaasti ja kannattavasti sekä siinä, että asiakkaille pystytään tarjoamaan tarvittavat tuki- ja neuvontapalvelut.

Terminaaleissa kuljetettava tavara sekä otetaan vastaan että varastoidaan. Kaupoilla on nykyään harvemmin enää omia varastoja tai kuljetuskalustoa, joten nämä palvelut ovat usein ulkoistettu yrityksille, jotka ovat erikoistuneet niihin. Varastoissa on myös paljon erilaista osaamista, johon kuuluvat esimerkiksi tuotteiden hyllytys, inventointi, keräily, pakkaaminen, lastaaminen ja eteenpäin lähetys. Varastoissa tarvitaankin erilaisia tietohallintajärjestelmiä pitämään niitä järjestyksessä. Kuljetusalan yrityksissä työskentelevät mekaanikot pitävät huolen siitä, että kalusto pysyy kunnossa ja turvallisena. Esimerkiksi Kolliveikot Oy tarjoaa ammattimaisia kuljetuspalveluita.